5 nejlepších her podle knih

Vojtěch Mišura
23. 04. 2022 10:24
5 nejlepších her podle knih

23. duben se po celém světě “slaví” Mezinárodní den knih. S nápadem vzdát hold všem spisovatelům přišli Španělé v hlavním městě literatury - Barceloně, kde každému, kdo si v tento den koupí knihu, darují růži.

Jak je to s hrami podle knižní předlohy a podle kterých literárních děl vznikly ty nejúspěšnější hry?

Obsah článku

1) Cyberpunk 2077 (2020)

Cyberpunk je inspirovaný mnoha různými zdroji, od futuristického japonského anime Akira po klasiky kyberpunkového žánru od spisovatelů Williama Gibsona (Neuromancer) nebo Philipa Dicka (Blade Runner: Sní androidi o elektrických ovečkách?). Hlavním inspiračním zdrojem se ale pro tvůrce stala hra na hrdiny Cyberpunk Red, kterou v roce 1988 napsal Mike Pondsmith.

Stejně jako počítačová verze se odehrává ve fiktivním dystopickém městě Night City na západním pobřeží USA mezi Los Angeles a San Franciscem. Každý hráč má v této hře svou jedinečnou roli, která ho nutí s ostatními kooperovat a zároveň mu nabízí bohaté možnosti improvizace.

Gameplay hry Cyberpunk 2077

2) Zaklínač (2007- ?)

Andrej Sapkowski vytvořil jeden z nejpopulárnějších fantasy světů posledních let. Knih o bílém vlku Geraltovi se prodalo miliony kusů a staly se kultovní záležitostí. V tomto případě ale k jejich úspěchu výrazně pomohlo jiné médium.

Tvůrcům ze studia CD Projekt (stejných vývojářů, kteří stojí za Cyberpunkem), se podařilo vše, co má dobrá adaptace mít. Od skvělého způsobu vyprávění, promakaného RPG systému, po originální příběh, který na původním díle neparazituje, ale naopak ho dál zajímavě rozvíjí. Knižní série má 7 knih, hry jsou zatím pouze tři, přičemž poslední díl spatřil světlo světa před dlouhými 7 lety. CD Projekt potvrdil, že již pilně pracuje na Zaklínači 4. Datum vydání ale zatím bohužel nebylo oficiálně stanoveno.

Gameplay hry Witcher 3

3) Call of Cthulhu (2018)

Převést plíživou atmosféru z děl H. P. Lowecrafta do jakékoliv jiné než knižní podoby je extrémně obtížný úkol, na kterém si většina tvůrců vyláme zuby. Hra z roku 2018 zkusila zvolit cestu atmosférou nabyté hororové adventury. I když jde asi o nejlepší pokus přenést lowecraftovské univerzum do virtálního prostředí, k dokonalosti chybí lepší technické zpracování, delší hrací doba a obtížnější hratelnost. Doufejme, že se tvůrci poučí a v budoucnu nám nabídnou ještě mrazivější herní zážitek. 

Gameplay hry Call of Cthulhu

4) Harry Potter a kámen mudrců (2001)

Hned první hra z potterovské série dokázala vyčarovat podmanivý herní svět, který se nikomu jinému nepodařilo překonat řadu dalších let. Harry Potter a kámen mudrců vyšel v různých variacích na platformách PS1, Game Boy Color, Game boy Advance a N64 spolu se světovou filmovou premiéru 16. listopadu 2001.

Tvůrci hry se poměrně sympaticky nesnažili pouze těžit ze slavné značky jako v případě dalších pokračování, ale obohatili hru o spoustu vtipných a originálních nápadů, díky kterým hra působí i po 20 letech od uvedení svěžím a zábavným dojmem.

Gameplay hry Harry Potter a kámen mudrců

5) Tom Clancy's Rainbow Six (1999)

Klasika akčních her, kde je potřeba kromě promyšlené taktiky především dokonalá kooperace s ostatními členy týmu, je jedním z příkladů hry, která kvalitou i slávou předčila svou předlohu. Původní román od autora akčních thrillerů Toma Clancyho, do češtiny přeložený jako Duhová šestka, vyšel poprvé v roce 1998 a kromě pořádné nálože akce nabídl vizionářský koncept mezinárodní protiteroristické jednotky vybavené nejlepší západní technikou a výcvikem, aby mohla čelit připravovanému teroristkému útoku ohrožující západní civilizaci.

Hra si z příběhu vyzobává to nejzajímavější a navíc přidává pocit autentické akce, během níž můžete selhat kvůli sebemenšímu podcenění soupeře.

Gameplay hry Tom Clancys Rainbow Six

Jestliže si zmíněné příběhy chcete poslechnout v originální podobě, ale zrovna nemáte čas na čtení - pořiďte si Audiotéka dárkový poukaz, díky kterému budete mít zmíněné knihy neustále po ruce.

Nejlepší počítačové hry podle knižní předlohy

  1. Cyberpunk 2077
  2. Zaklínač
  3. Call of Cthulhu
  4. Harry Potter a kámen mudrců
  5. Tom Clancy's Rainbow Six

Doporučené články

Diskuze

* Povinné položky

Thw witcher Wild hunt

The Witcher 2007 se stále drží na topu. Nejlepší zpracování witchera za poslední dobu.

27. dubna 2022 02:19
* Povinné položky

mamys

Za mě rozhodně Zaklínač.

26. dubna 2022 20:29
* Povinné položky

Amalie

Top:))

26. dubna 2022 14:09
* Povinné položky

kle.patas

Zajímavé zajímavé spojení

26. dubna 2022 04:28
* Povinné položky

Riči

Tom Clancy's Rainbow Six na topu

25. dubna 2022 16:07
* Povinné položky

Pablo

Zaklínač je z výběru rozhodně nejlepší :)

25. dubna 2022 15:59
* Povinné položky