Síň slávy: 10 nejsledovanějších seriálů v historii Netflixu

Vojtěch Mišura
20. 07. 2023 18:00
Síň slávy: 10 nejsledovanějších seriálů v historii Netflixu

Netflix přišel do České republiky v roce 2016 a záhy se stal jedničkou na tuzemském streamovacím trhu. Pozici lídra si drží dodnes, své konkurenty jako HBO Max, Disney Plus nebo Voyo nechává daleko za sebou, čemuž vděčí především původní tvorbě a několika vlajkovým projektům. 10 nejsledovanějších projektů si představíme v následujícím článku.

Obsah článku

1) Hra na Oliheň

Dosud nepřekonaným králem sledovanosti na Netflixu dlouhodobě zůstává korejský fenomén Squid Game. I když seriál běží na konceptu hry o přežití, jakých jsme už viděli spoustu (Hunger Games, Kostka, Battle Royale apod.), přeci jen je v mnohém originální. Ať už jde o neokoukané kostýmy, skvělé technické zpracování nebo aktuální téma majetkové nerovnosti, které je v Jižní Koreji dlouhodobě palčivým tématem.

Kritika současné komerční společnosti ale není hlavním lákadlem. Celosvětového úspěchu seriál dosáhl především díky své skvělé dramatizaci a nelítostné brutality kombinované s překvapivou křehkostí psychologie jednotlivých charakterů. Od 22. listopadu 2023 je také na Netflixu ke zhlédnutí reality show inspirovaná seriálem. Mrkněte na článek Squid Game: The Challenge: Vše, co víme o nové reality show na Netflixu.

2) Stranger Things 4

Stranger Things je pravděpodobně největším pop-kulturním fenoménem poslední dekády, který se časem možná přiblíží takovým klasikám jako jsou Star Wars, Harry Potter nebo třeba Star Trek.

Seriál navíc dospívá spolu se svými hrdiny a je tak čím dál komplexnější a bohatší na zajímavé zvraty a charaktery. Není tedy divu, že nejsledovanější sérií je zatím poslední čtvrtá řada, která i kvalitou zpracování patří mezi nejpovedenější.

Závěrečná pátá série se už blíží a je velmi pravděpodobné, že ve sledovanosti dosáhne ještě mnohem lepších čísel. Podívejte se 5 faktů, které už o Stranger Things 5 víme.

3) Monstrum (Dahmer)

Případ jednoho z nejděsivějších masových vrahů historie byl zfilmován kvalitně a dokázal se vyhnout podbízející bulvarizaci. Netflix dobře ví, že seriály a filmy inspirované skutečnými událostmi, jsou ohromně populární a Monstrum s více než 856 miliony hodinami zhlédnutí je toho dobrým důkazem.

4) Papírový dům 3. série

Španělský kriminální seriál o partičce zlodějů, kteří se rozhodnou obsadit Španělskou královskou mincovnu, na jedenáct dní se tam zabarikádovat a nakonec uniknout s 984 miliony eur, se stal nečekanou vlajkovou lodí Netflixu.

Než se seriál stal celosvětovým hitem, byl uveden pouze žánrovou televizní stanicí Antena 3. Poté, co si jeho potenciálu všiml Netflix jej ale vidělo více než 167 milionů diváků ze 190 zemí světa.

5) Bridgertonovi 2. série

Co kdyby člen britské královské rodiny měl černošské předky, a z toho důvodu byla stará dobrá Anglie plná šlechtických rodů s černošskými lordy nebo asijskými hraběnkami. Neexistuje zde žádná rasová segregace, na druhou stranu všechny ostatní problémy rozvíjející se průmyslové společnosti zůstávají. Druhá série navíc slepě nekopíruje tu první, jde o něco více do hloubky a zaslouženě se tak dočkala většího úspěchu.

6) Stranger Things 3

Třetí série Stranger Things vsadila na lehce odlehčenější formu, přidala na humoru a ubrala na strašidelnosti. Na rozdíl od ostatních částí se navíc celá odehrává v létě na místech jako je místní koupaliště nebo obchodní dům Starcourt, ale i když někteří skalní fanoušci považují 3. sérii pro její odlehčenost  a ne úplně originální zápletku za nejslabší, jde po 4. řadě o nejsledovanější sérii seriálu.

7) Lucifer

Hlavní hrdina seriálu, kterým není nikdo jiný než sám pán pekla - Lucifer, je už tak znuděný peklem a nesmrtelným životem, že si pro zábavu vyrazí do meky lidského hříchu - Los Angeles. Zajímavý námět s detektivními prvky je na Netflixu celosvětově 7. nejsledovanějším seriálem.

8) All of Us Are Dead

Druhý asijský zástupce na seznamu - a o nic méně krvavější než Hra na oliheň. Jihokorejská verze Walking Dead vypráví příběh středoškoláků, jejichž školu napadne záplava zombíků. Předlohou seriálu byl komiks Joo Dong-Geuna, který vychází již od roku 2009.

9) Zaklínač

I přes četné výtky fanoušků původní knižní série, si první řada udržela slušné hodnocení a stala se celosvětovým hitem, který se drží v žebříčku 10 nejsledovanějších seriálů na Netflixu. První řadě se alespoň částečně daří držet poetiku a atmosféru Sapkowského sarkastického a “anti-heroického” díla.

10) Neskutečná Anna

Antihrdinka v hlavní roli je v záplavě feelgood seriálů příjemným osvěžením. Mladá dravá podnikatelka a podvodnice obchází všechna možná myslitelná i nemyslitelná pravidla. Neskutečný příběh plný podvodů a intrik je inspirován skutečnou událostí.

Podívejte se také na 5 nejlepších anime filmů, na které se podívat v létě 2023 na Netflixu.

10 Nejsledovanějších seriálů na Netflixu

  • Hra na oliheň (Squid Game) - 1,650,450,000 hodin
  • Stranger Things 4 - 1,237,150,000 hodin
  • Monstrum (Dahmer) - 856,220,000 hodin
  • Papírový dům 3. série - 792,230,000 hodin
  • Bridgertonovi 2. série - 656,490,000 hodin
  • Stranger Things 3 - 569,480,000 hodin
  • Lucifer - 569,480,000 hodin
  • All of Us Are Dead - 560,780,000 hodin
  • Zaklínač - 541,010,000 hodin
  • Neskutečná Anna - 511,920,000 hodin
Štítky: Netflix

Doporučené články

Diskuze

* Povinné položky

Zatím je tu ticho. Prolomte ho jako první.