Cuphead: Proč se stal animovaný hrneček celosvětovým fenoménem?

Martin Bizoň
21. 07. 2023 14:00
Cuphead: Proč se stal animovaný hrneček celosvětovým fenoménem?

V roce 2017 spatřila světlo světa nelítostná animovaná skákačka Cuphead, kterou vytvořili vývojáři ze studia MDHR. V letech 2018, 2019 a 2020 se pak hra dostala kromě PC i na ostatní zařízení včetně Nintenda Switch. My si v tomto článku povíme, zda má Cuphead v roce 2023 stále co nabídnout a zda byste v něm měli utopit stovky hodin vašeho času.

Obsah článku

Cuphead - Příběh a zasazení

Herní titul Cuphead se odehrává ve světě Inkwell Isles, kde bratři Cuphead a Mugman prohrají svou duši s ďáblem. Aby získali zpět své duše, musí pro pekelníka sesbírat duše hříšníků po světe Inkwell Isles a zde začíná ta pravá a neskutečně útrpná zábava!

Cuphead

Cuphead - Hratelnost

Předně musím říct, že Cuphead není lehkou hrou. Strávíte u ní stovky hodin a budete stále dokola testovat vaši trpělivost, přesnost a načasování. V Cupheadovi se totiž přesouváte od jednoho boss fightu k druhému, přičemž každý jeden z nich je navržen naprosto unikátně a s neskutečnou kreativitou. Budete proto stále dokola pilovat přeskoky, údery i úhyby, dokud se vám nepodaří jednotlivé bosse udolat. Do boje však nemusíte vyrazit sami. Hrou můžete projít v lokálním multiplayeru pro dva hráče a věřte, že to je teprve ta pravá zábava.

Cuphead - Animace

Cuphead se od ostatních skákaček zásadně liší svým audiovizuálem, který je inspirovaný animáky ze 30. let. Grafika byla vytvořena pomocí ručně kreslené animace a vodových barev a do pozadí nám tvůrci pouští původní jazzové nahrávky. Dá se tedy říct, že je Cuphead hratelným animovaným filmem.

Cuphead

Cuphead - Verdikt

Stojí tedy Cuphead v roce 2023 za vaši pozornost? Odpověď je ANO! Jak už jsem výše zmínil, Cuphead nabízí hodiny útrpné, ale zatraceně skvělé zábavy, která je zabalená do nádherného audiovizuálního kabátku. Doporučujeme tedy hru alespoň vyzkoušet, ale pevně věříme, že vás chytne a až do dohrání nepustí.

Cuphead - Netflix seriál

Pokud jste však usoudili, že je pro vás hra obtížná, rozhodně dejte šanci seriálu Cuphead na scénu!, který mapuje příběh Cupheada a Mugmana podle událostí videohry. Seriál má aktuálně 3 série a najdete ho i s českým dabingem na Netflixu

Zajímají vás naše další články? Přečtěte si například Síň slávy: 10 nejsledovanějších seriálů v historii Netflixu.

 

Doporučené články

Diskuze

* Povinné položky

Zatím je tu ticho. Prolomte ho jako první.