Starfield - vše, co potřebujete vědět

Martin Bizoň
01. 09. 2023 16:00
Starfield - vše, co potřebujete vědět

Jeden z nejočekávanějších RPG titulů tohoto roku máme téměř na dosah ruky! Dlouho vyhlížené vesmírné dobrodružství Starfield vychází již 6. září, a proto si pojďme povědět, co všechno o nové hře z dílen Bethesda Game Studios doposud víme. Připoutejte se, startujeme!

Obsah článku

Starfield - Zasazení a příběh

Příběh tohoto vesmírného dobrodružství je zasazen do oblasti zvané The Settled Systems, která je vzdálená přibližně 50 světelných let od Sluneční soustavy a kde 20 let před začátkem příběhu válčily dvě velké frakce – United Colonies a Freestar Collective. Tyto frakce mezi sebou později uzavřeli vratký a vcelku pochybný mír.

Vy se jakožto hlavní postava stanete členem Constellation, poslední skupiny vesmírných průzkumníků, kteří si dali za úkol najít vesmírné artefakty rozeseté po celé galaxii. Ty mají totiž velice zásadní význam pro lidskou rasu. Příběh Starfieldu začíná v roce 2330, kdy lidská rasa po opuštění Země putuje napříč vesmírem.

Starfield

Starfield - Hratelnost

Z hlediska hratelnosti je Starfield opravdu různorodý. Hlavní náplní hry je samozřejmě příběh, ale dalších aktivit je ve světě opravdu požehnaně. Budete putovat vesmírem a objevovat krásy i nástrahy přibližně tisícovky planet. Povedete rozsáhlé dialogy s NPC postavami, budete plnit úkoly pro jednotlivé frakce a čeká vás i těžba nezbytných surovin, nebo stavba základen.

Jedním z nejpřednějších prvků Starfieldu je jednoznačně naprostá volnost v rozhodování, která ovlivní nejen směr příběhu, ale i vztah mezi vámi a ostatními postavami. Zapomenout samozřejmě nesmím ani na detailní editor postavy, který je součástí většiny her od Bethesdy.

Starfield - Obrovský svět k prozkoumání

Jak už jsem výše zmínil, svět Starfieldu je obrovský, plně otevřený a připravený k objevování. Nabídne kolem tisícovky planet, přičemž život nalezneme přibližně na deseti procentech z nich. Na zbytku pak najdeme řadu pestrých biomů, které skrývají nejen nerostné bohatství.

Při průchodu hrou narazíte i na několik velkých městských metropolí. Zmínit zde musím alespoň město New Atlantis, které je sídlem Constellation a zároveň i hlavním městem United Colonies a město Akila City, kde sídlí druhá výše zmíněná frakce - Freestar Collective.

Starfield

Starfield - Cestování vesmírem

Cestování napříč galaxií je nedílnou součástí celé hry. K dispozici vám k tomu bude vaše vesmírná loď, kterou si budete moci libovolně upravit a vylepšit, přesně tak, jak vy sami chcete. Nepřátelské vesmírné lodě půjde ve hře obsazovat a okrádat o převážený náklad. Na cesty vesmírem však vyrážejte vždy s plnou nádrží!

Starfield - Délka hry, datum vydání a platformy

Dokončení hlavní příběhové linky vám zabere přibližně 30 až 40 hodin. Putování vesmírem se v případě odklonu od hlavní linky ale může protáhnout až na dvojnásobek. Starfield vychází 6. září exkluzivně pro PC a Xbox Series. PlayStation hráči se tohoto vesmírného dobrodružství bohužel nedočkají.

Štítky: Xbox PC

Doporučené články

Diskuze

* Povinné položky

Zatím je tu ticho. Prolomte ho jako první.