Total War: Pharaoh a další 4 nejlepší hry inspirované starým Egyptem

Vojtěch Mišura
09. 10. 2023 17:00
Total War: Pharaoh a další 4 nejlepší hry inspirované starým Egyptem

Starověký Egypt okouzluje lidstvo už přes 5 000 let. Monumentální chrámové komplexy, tajuplné sfingy nebo velkolepé pyramidy můžeme obdivovat dodnes.
A díky počítačovým hrám se do této fascinující kultury můžeme ponořit ještě hlouběji - samostatně budovat města u Nilu, stavět nesmrtelné kamenné monumenty nebo bojovat v krvavých válkách uprostřed nekonečné saharské pouště.

Obsah článku

5) Total War: Pharaoh (2023)

Nejnovější přírůstek do rodiny Total War nás přenese do roku 1200 před letopočtem, do časů kdy Egypt přebíral nadvládu nad severní Afrikou a zároveň čelil hrozbě v podobě vpádu Chetitů i dlouhé ekonomické krizi.

 Za egyptskou civilizaci jsme si mohli zahrát už v předchozích hrách Rome: Total War a Rome: Total War 2. Tentokrát se ale dočkáme podrobné egyptské kampaně zaměřené výsostně na území severní Afriky. Každá frakce bude mít své legendární vůdce. Cílem pak je ovládnout sousední frakce a založit svou novou faraonskou dynastii.

Total War: Pharaoh hodnocení na IGN: 8/10

Egyptský vojevůdce ve hře Total War: Pharaoh

Věděli jste, že Steam peněženku si u nás můžeš dobít třeba i telefonem

4) Children of the Nile (2004)

Egyptské prostředí je pro budovatelské strategie ideálním prostředím, ve kterém se každý hráč může pořádně vyřádit. Ačkkoli je Children of the Nile starší hra, využívá tohoto potenciálu naplno. Ve hře se stanete faraonem, který velebí své město a pečuje o jeho obyvatele, kteří mají každý své unikátní jméno a povolání.

Pokud tedy bude váš obyvatel ve městě nespokojený, může vaši vládu ohrožovat na demonstracích. Tak aby vaši papaláši nepelášili z města...

Children of the Nile hodnocení na IGN: 7,9/10

Pyramidy a egyptské město ve hře Children of the Nile

3) Titan Quest I a II (2006 a 2024)

První Titan Quest je stejně jako předchozí hra tak trochu retro, navíc zaměřené především na řeckou mytologii. Ve druhé části hry však zavítáte také do Egypta, kde se podíváte do mnoha ikonických lokací jako je Údolí králů, hrobky Ramsese II. nebo do Théb.

V roce 2024 se navíc dočkáme pokračování této legendární hry. V Titan Quest 2 se bude příběh točit kolem bohyně osudu Nemesis, která všude po světě rozsévá chaos a strach. Více se o Titan Quest 2 dočtete v našem článku.

Titan Quest hodnocení na IGN: 8,1/10

Písečné monstrum ve hře Titan Quest 2

2) Pharaoh (1999, 2021)

Největší klasika žánru budovatelských strategií a dodnes nesmírně populární hra i po letech nabízí návykovou hratelnost a pocit naplnění, když se vám po dlouhých letech konečně podaří vybudovat pyramidu (Velká pyramida V Gíze se stavěla 27 let). Hlavní výtkou je, že se hra zaměřuje hlavně na ekonomickou složku vlády, slovy klasika tedy hrozí, že vás po čase přestane bavit to "administrativní papirusování."

Remasterovaná verze z roku 2021 Pharaoh: A New Era toho bohužel neznamenala krok vpřed - některé herní prvky jako bitvy dokonce oproti originálu zbytečně zjednodušila. A bohužel ani grafická stránka nedoznala výraznějších změn. Místo vypilovaného remasteru tak jde spíše o promhranou šanci vylepšit jednu z nejklasičtějších počítačových her historie.

Pharaoh hodnocení na IGN: 9/10

Stavba antického města ve hře Pharaoh

1) Assassin's Creed Origins (2017)

Ve všech předchozích případech se jedná o budovatelské strategie resp adventury, Assasin Creed Origins ovšem egyptskou říši obnovil způsobem, nad kterým se tají dech. V dechberoucí grafice zaměřené na každičký detailhistorickou přesnost jde jasně o nejrealističtější virtuální výlet do říše sfing a pyramid.

Hra má navíc chytlavou hratelnost a dobrý příběh, který hráče provede krizovým rokem 49 n.l roce 49 př. n.l., kdy v Egyptě hoří občanská válka mezi Ptolemaiem XIII. a jeho sestrou Kleopatrou. Pro fanoušky faraonů jednoznačně první volba. 

Assassin's Creed Origins hodnocení na IGN: 9/10

Hlavní hrdina ve hře Assasins Creed Origins

TOP 5 her starověký Egypt

  1. Assassin's Creed Origins (2017)
  2. Pharaoh (1999, 2021)
  3. Titan Quest I a II (2006 a 2024)
  4. Children of the Nile (2004)
  5. Total War: Pharaoh (2023)
Štítky: Steam PC

Doporučené články

Diskuze

* Povinné položky

Zatím je tu ticho. Prolomte ho jako první.