PewDiePie opět čelí vlně kritiky. Urazil neslyšící TikTokerku

Vojtěch Mišura
02. 08. 2022 19:35
PewDiePie opět čelí vlně kritiky. Urazil neslyšící TikTokerku

Fanoušci PewDiePie si nejspíš vzpomenou na celou řadu jeho skandálů a kontroverzí, za které většinou mohl především jeho typický humor. A i když už PewDiePie není na YouTube tak aktivní jako dříve, právě díky humoru se mu stále daří tvořit trendující obsah.

S trendy jde ale ruku v ruce i drobnohled internetových kritiků. Podívejte se, o co přesně jde v kauze neslyšící TikTokerky Scarlet May.

V nedávno vydaném videu My Dog Cringes At TikToks PewDiePie sleduje kompilaci více či méně zábavných videí společně se svou fenkou Mayou. Škodolibá legrace z tanečních failů je střídána pobavením nad zmarem ve tvářích obzvlášť otrávených zákazníků v obchodech jimž se nedaří dokončit nákup.

Druhá polovina videa na YouTube obsahovala také klip od TikTokerky Scarlet May, který rovněž řešil problém s nákupem - tentokrát ve fastfoodové restauraci. Terčem výsměchu se stala především kvůli frenetické gestikulaci, která doprovází popis celého fastfoodvého problému, a kvůli svým velmi dlouhým nehtům. PewDiePie video v polovině klipu se znechucením a posměšnou poznámkou vypnul a za pomoci Mayi celý klip zparodoval. Scarletina extravagantní gestikulace měla však jiný smysl - a to sice doprovodit její ústní komentáře znakovým jazykem. Scarlet je totiž neslyšící.

Následně se objevila celá řada opovržlivých komentářů na účet PewDiePie, který tuto část videa smazal a celou věc komentoval s omluvou a s tím, že si neuvědomil, že excentricky působící gestikulace byla ve skutečnosti znakovým jazykem. Patrně ho z toho nelze vinit, neboť podobný styl gestikulace není na TikToku úplně neobvyklý a také proto, že průměrný smrtletník se se znakovým jazykem setká spíše v dolních rozích televizních obrazovek, a to bez jakéhokoli mluveného projevu. Scarlet se k nepříjemné situaci vyjádřila na svém TikToku:

@scarlet_may.1 Replying to @anethepeach we all make mistakes hopefully he learns from this 😊🤟🏽 #fyp #foryou ♬ original sound - Scarlet May 🦋

Po velmi razantním a mnohočetném upozornění na chybu prostřednictvím Twitteru i YouTube se PewDiePie omluvil a odkázal se na to, že opravdu netušil, že je Scarlet neslyšící. Ať už je to jakkoliv, i tato kontroverze ukazuje, že v hyperkorektním digitálním světě si člověk musí dávat velký pozor na to, jak může i nevinně míněná humorná poznámka vyznít. 

Doporučené články

Diskuze

* Povinné položky

Mir0s

Za chvili si nebudu moct delat srandu ani z mladsich sourozencu lol

07. srpna 2022 14:57
* Povinné položky

bar333

Podle mě je to celý hloupost ://

06. srpna 2022 12:28
* Povinné položky

Bára

Tato kontroverze podle mě jenom potvrzuje, že citlivá témata v současnosti neumíme vnímat s nadhledem a humorem. PewDiePie udělal chybu z nevědomosti, za kterou se omluvil. Chybu o nic horší než komunikační přešlap, kterého se všichni občas dopustíme. Nafouknutá kauza okolo pak jen poukazuje na to, že téma lidé hodnotí lidé příliš tvrdě nebo bez kontextu.

05. srpna 2022 21:37
* Povinné položky