Nové UFC 5: Na co se těšit a proč hrozí fail?

Natálie Nelligan
23. 10. 2023 22:21
Nové UFC 5: Na co se těšit a proč hrozí fail?

„...A bude v UFC 5 Procházka?“ „Půjde si zahrát UFC 5 na PC?“ „A kdy to vyjde?“ Jste fanoušky jedné z nejznámějších bojových her, která bude brzy v obchodech, a už hoříte nedočkavostí? Máte spoustu otázek, ale nechce se vám dlouze googlit v angličtině? Přečtěte si náš článek.

Obsah článku

Datum vydání UFC 5

Na nové UCF 5 si fanoušci celkem počkali. Od vydání poslední hry v sérii uplynuly už totiž více než čtyři roky. Nicméně nyní se mohou radovat. Hra totiž vyjde už 27.10. Teda alespoň pro běžné smrtelníky – jde totiž o datum vydání UFC 5 Standard Edition. Ti nedočkavější, kteří si připlatí za Deluxe edici, si hru zahrají už 24. října.

EA pro ty největší nedočkavce připravila dokonce beta test hry, do kterého se zájemci mohli zaregistrovat. Zájem byl obrovský – tak moc, že momentálně už je nemožné se k beta testování přidat. Beta poběží týden od 20. října do 27. října (což je datum vydání UFC 5).

Podívejte se na UFC 5 trailer:

Fail nebo úspěch?

UFC 5 má poměrně velké ambice. Už po přečtení prvních reviews na internetu zjišťujeme, že se s hrou často pojí slovní obraty typu „...další krok v evoluci bojových her“ a „grafika, která nemá v současné době v tomto žánru konkurenci“. Bude tomu opravdu tak?

Zlí jazykové totiž tvrdí, že je situace přesně opačná: UFC hry byly dle nich údajně sérií plnou zklamání; ať už šlo o špatnou hratelnost, ovladatelnost, a objevují se i negativní poznámky kritizující celkovou grafickou stránku hry. Kritika si nebere servítky ani s mechanikou hry. Rozlícení fanoušci na Redditu prosí EA devs o úpravy staminy, clinche a dalších věcí už od vydání předešlé hry v roce 2020. Jejich stesky se však nesetkávají s velkou odezvou. Je to snad proto, že se EA devs již soustředí na přípravu UFC 5? Přesně v to doufá optimističtější část hráčů.

UFC 5 je hrou s poměrně dlouhou tradicí. Je úplně jiná než třeba fanouškům bojových her známý Mortal Combat 1. Pro úplné nováčky může být tedy překvapením, že nejde o klasickou „bojovku“, ve které se hráči řežou mačkáním pár tlačítek hlava nehlava a doufají ve vítězství – ale že je zapotřebí si herní mechanismus nejprve lépe nastudovat. Je totiž poměrně komplikovaný. Hra tedy není asi úplně pro každého fanouška bojovek, ale své publikum si rozhodně najde.

Za koho si zahrajeme?

Ve hře si budeme moci zahrát za aktivní hvězdy bojových sportů, jako je třeba Conor a Cornier. České hráče může těšit fakt, že se ve hře objeví i současný český zápasník Procházka.

Srdcaře jistě také potěší, že budou mít možnost hrát i za legendy bojových sportů, jako jsou Mike Tyson, Muhammad Ali, Fedor Emelianenko a Bruce Lee. Ale pozor – všechny čtyři hvězdy budou ze začátku dostupné pouze těm, kteří si předplatili Deluxe Edici (vyjma Muhammada Ali, kterého dostanou všichni, kteří si hru předobjednají).

V UFC 4 jsme mohli vybírat z padesátky zápasníků, v UFC 5 jich bude 108. Ve hře se objeví také Valentina Shevchenko a Alexander Volkanovski, kteří jsou na coveru UFC 5: The Standard Edition. U UFC 5: Deluxe Edition je hlavní tváří hry Israel Adesanya. Ze známých šampionů se objeví také Leon Edwards a Jon Jones. Objeví se také osm ženských zápasnic.

Ženské zápasnice ze hry UFC 5.

Kdo si zahraje?

Počítačoví hráči mají tentokrát smůlu – hra na PC nevyjde. Stejně tak se nebudou radovat ani majitelé starších konzolí a Nintenda Switch. Hra nevyjde ani na PS4, ani na Xbox One. Nebude možný ani crossplay.

UFC 5 má plánovaný release limitovaný na PS5 a Xbox Series X/S.

Platforma Dostupnost Datum vydání Česká cena UFC 5 Standard Edition Česká cena UFC 5 Deluxe Edition
PC ❌ Ne ✖️ ✖️ ✖️
Nintendo Switch ❌ Ne ✖️ ✖️ ✖️
PlayStation 4 a starší ❌ Ne ✖️ ✖️ ✖️
Xbox One S & X a starší ❌ Ne ✖️ ✖️ ✖️
PlayStation 5 ✅ Ano 27. 10. 2023 1 899 Kč 2 599 Kč
Xbox Series S & X ✅ Ano 26. 10. 2023 1 899 Kč 2 599 Kč

Dostupné verze UFC 5

UFC 5: Standard Edition si pro hráče připraví za 1 899 Kč dvě alter-ega, za které si můžou zahrát (Volka a Shevchenka). Ve standardní edici bude možnost zahrát si za Muhammada Aliho. Hráči budou mít také k dispozici speciální balíček k 30. výročí hry a online kariérní mód.

Pokud si připlatíme, tak za 2599 Kč v UFC 5: Deluxe Edition toho najdeme ještě více: obsahem je samozřejmě vše, co najdeme ve standardní edici. Navíc se ale ke hře se dostaneme o tři dny dřív a budeme moci od začátku hrát kromě Aliho i za Tysona a Fedora. K dispozici budou také 3 alter ega Bruce Lee a 4 alter ega hráče. Také je součástí hry kromě balíčku k třicetiletému výročí hry i Origins balíček.

Obě varianty si můžete zakoupit pomocí kuponu. Pořiďte si PlayStation poukaz nebo si dobijte Xbox kredit a hra může být během chvilky vaše.

Gameplay a grafika

Novinkou ve hře, která vzbuzuje mezi fanoušky velké vášně, je implementace Frostbite engine. Je to engine vyvinutý EA, který slibuje extrémní vizuální realističnost. Jeho problémem je však to, že byl původně vyvinut pro first-person-shooters (střílečky z pohledu hráče) a jeho použití v jakémkoliv jiném prostředí je značně problematické. Není totiž vyvinut k tomu, aby pracoval s kamerou z pohledu třetí osoby, ani není dobře optimalizovaný na FPS. Zrovna EA sportovní hry jako NHL Frostbite spíše potopil.

Reakce fanoušků na novou podobu hry jsou protichůdné: zatímco některým se opravdu líbí, jiní jsou skeptičtí a předpokládají, že hra bude potřebovat úpravy (zejména, co se týče obecně gameplaye, ale i animací knockoutů).

Ve hře budou však, právě i díky Frostbite, nové animace útoků. Nový vizuál dostanou například kopy, rotující útoky, lokty a útoky do těla. Připravuje se i speciální balíček na kickbox. Nové UFC 5 má také poprvé v historii má rating „M“ , což znamená „Mature“ (předchozí hry v sérii si vystačily s ratingem T – „Teen“), což znamená, že uvidíme více krve, ran a zranění.

Změny se také dočká boj na zemi. Dovolí hráčům více rozvíjet vlastní styl zápasu, zaměří se na jejich reakce a znalosti hry. Měl by být realističtější a rychlejší. Ze hry zmizí minihry.

Mrkněte na vylepšený UFC 5 gameplay:

V novém UFC si můžete i vsadit

Pro fanoušky e-sportů a sázející je skvělou zprávou, že UFC 5 bude propojeno se skutečnými zápasy. Bude v něm totiž možné si tipnout výsledky skutečných zápasů, které budou probíhat v UFC turnajích. Můžete sázet nejen na vítěze, ale i na to, jak zápas proběhne a v kterém kole skončí.

Za správné tipy můžete vyhrát UFC Coins, oficiální měnu hry. V UFC 5 bude také speciální žebříček Fight Pick, do kterého můžete nahlédnout, pokud vás bude zajímat, jak se v tipování daří vašim kamarádům. Tipovačka se dá vyzkoušet už v rámci turnaje UFC 295 (ve kterém bude bojovat mimo jiné i Jiří Procházka).

Doporučené články

Diskuze

* Povinné položky

Zatím je tu ticho. Prolomte ho jako první.