Netflix plánuje zdražení! Můžeme vyšší ceny čekat i u nás?

Daniel Rys
06. 10. 2023 14:27
Netflix plánuje zdražení! Můžeme vyšší ceny čekat i u nás?

Notoricky známá americká VOD platforma Netflix se dle posledních informací chystá zdražovat své služby. S informací přišel deník The Wall Street Journal, který ji údajně získal od důvěryhodného zdroje. Očekává se, že jako první přijdou na řadu Spojené státy a Kanada. Zdražení předplatného se však nejspíše dotkne i jiných trhů. Samotný Netflix se ke zprávě zatím nevyjádřil.

Obsah článku

Na vině jsou klesající tržby a stávka

Velké změny v cenové politice Netflixu zapříčinilo několik faktorů. Tím prvním jsou jeho dlouhodobě klesající tržby. Zatímco před několika lety zastával neochvějnou pozici na trhu, po nástupu mezinárodních (např. Disney+) i lokálních (u nás třeba Voyo) VOD služeb na trh ale začal citelně ztrácet.

Do toho přišla ještě letošní hollywoodská stávka herců a scénáristů. Ta znamenala nejen pozastavení produkce a odkládání termínů, ale také další náklady na tvorbu obsahu. I přes to všechno ale jako u jednoho z mála streamovacích gigantů zůstala Netflix cena na rok 2023 beze změny.

Protestující scénáristé na hollywoodských ulicích.

Zákaz sdílení hesel nestačí

Zprvu Netflix zdražení nepřipouštěl a proti finanční ztrátě zkoušel bojovat po svém. Přišel tedy s opatřením, které znemožnilo sdílení Netflixu mimo členy jedné domácnosti. Tato změna se nevyhnula ani České republice - za každého, kdo není členem domácnosti, která si Netflix platí, nyní zaplatíme 79 Kč. Z uniklých informací ale vyplývá, že opatření nemělo takový efekt, jaký byl očekáván, a na řadě je „tvdé“ zdražení.

Zatím ale cena předplatného Netflix v Česku zůstává stejná, pokud tedy máte v merku nějaký film nebo seriál, který jste ještě neviděli, je nejvyšší čas si Netflix předplatit. Netflix cena už nemusí zůstat dlouho stejná!

Zdražení se nevyhne ani konkurence

V nedávné době cenový nárůst oznámili další dva streamovací velikáni - společnosti Amazon a Disney. U Amazon Prime Video postihla změna pouze severní Ameriku, Disney+ zdražení však plánuje i na evropském poli. A známy jsou už i konkrétní čísla! V Česku se cena zvedne na 239 Kč na měsíc (z původních 199 Kč), potažmo na 2390 Kč ročně (oproti 1990 Kč). Vedení Disney+ navíc ještě prozradilo, že navíc plánuje zatrhnout sdílení hesel, podobně jako tomu učinil Netflix.

Zda se tato vlna zdražování dotkne i HBO Max a jiných streamovacích platforem je zatím ve hvězdách, při současném trendu by se to však dalo očekávat.

Protestující scénáristé na hollywoodských ulicích.

Štítky: Netflix

Doporučené články

Diskuze

* Povinné položky

Zatím je tu ticho. Prolomte ho jako první.