Stray - příběh, gameplay, hodnocení hry

Vojtěch Mišura
19. 07. 2022 14:33
Stray - příběh, gameplay, hodnocení hry

Nejočekávanější hra letošního léta je tady! Podle prvních recenzí hra splnila vysoká očekávání hráčů a sklízí jedno vysoké skóre za druhým.

Prozkoumejte v kůži zatoulaného kotěte tajuplný futuristický svět, kde místo lidí žijí kovoví androidi. Podaří se vám zjistit, co za touto záhadou stojí a najít z kyberpunkového světa cestu ven?

Obsah článku

Stray příběh

Příběh Stray je poměrně jednoduchý a přitom dokonale funkční. Ocitnete se v kůži koťátka zatoulaného v dystopickém světě obývaného záhadnými humanoidními roboty. Ty vám mohou (ale také nemusí) pomoci najít cestu ven z podzemního města, abyste se mohli vrátit ke své kočičí rodině žijící na povrchu země.

Pozadí příběhu je přitom temnější, než by se na první pohled mohlo zdát a odkrýt všechna jeho tajemství je jedním z hnacích motorů hry.

Stray gameplay

Hratelnost logicky staví na faktu, že hrajete za kočku, čemuž jsou šikovně uzpůsobeny všechny herní mechanismy. Nebudete přitom ovládat žádnou superkočku s nadpřirozenými schopnostmi - naopak - zahrajete si za úplně obyčejné kotě, jehož hlavní zbraní je hbitost, skákání a rozcupování všeho, co mu přijde pod tlapky. Velmi brzy také potkáte roztomilého robůtka B-12, který po celou hru funguje jako váš překladatel a komunikátor s podivínskými obyvateli města.

Aby ale nedošlo k omylu, hra není žádnou akční arkádovou plošinovkou, nabízí poměrně pomalý, místy téměř až meditativní herní zážitek. Nudit se ale určitě nebudete, na celém projektu je znát velká láska k řemeslu i znalost "kočičího světa". Hra tak překypuje nápady a zanechává z hraní neskutečně zábavný, svěží a celistvý dojem.

Stray postavy

  • Zatoulaná číča - hlavní hrdina hry
  • Robůtek B12 - váš přítel a pomocník
  • Zurkové - robotičtí nepřátelé žijící převážně v kanalizacích
  • Ostatní kočky - vaše rodina žijící mimo neonové město

Stray robot b-12

Stray soundtrack

Velmi podstatnou složkou hry je skvělý soundtrack, který má na svědomí zkušený Yann Van Der Cruyssen. Za doprovodu syntetických nástrojů, pulzujících bubnů a zenových melodií, se dokonale ponoříte do kyberpunkové atmosféry. To že je soundtrack ke Stray povedenou záležitostí dokazuje i fakt, že vyšel ve speciální vinylové edici na dvou deskách, které si můžete přehrát stylově na gramofonu.

Kompletní soundtrack si pak můžete poslechnout na YouTube. Díky jeho pohodovému stylu, je to ideální volba třeba ke studiu nebo k vlastní tvorbě.

Stray hodnocení hry

Hra ve světě sklidila velmi slušná hodnocení pohybující se okolo známky 8,5 z 10. Zahraniční recenze vyzdvihují věrné převedení kočičího života do virtuálního prostředí, bohatý a prokreslený herní svět a zábavná puzzle, která do sytosti využívají všech kočičích dovedností hlavního hrdiny.

Mínusem je pak především krátká herní doba pohybující se kolem 6 hodin, občasné bugy v podobě trhaných pohybů a poměrně velká lineárnost hry i příběhu. Kladné prvky ale rozhodně převažují. Díky originalitě samotného námětu má Stray rozhodně velký potenciál pro další pokračování!

Stray recenze

  • Gamespot 9/10

  • PlayStation Universe 9/10

  • IGN 8/10

Stray gameplay

Stray PC, PlayStation vs Xbox, Nintendo Switch

Hra vychází pouze na PlayStationu a na PC. Vydání se tak bohužel nedočkali majitelé Xboxu a Nintenda Switch. Vývojáři zatím nijak nenaznačili, že by v budoucnu mělo dojít k vydání na tyto konzole. Titul tak prozatím zůstane exkluzivitou pro PC a PlayStation.

Pokud vás zajímají další super hry, které vyšly nebo se teprve chystají na letošní rok, mrkněte na 10 nejočekávanějších her roku 2022.

Stray 2022 gameplay trailer

Štítky: PC

Doporučené články

Diskuze

* Povinné položky

Zatím je tu ticho. Prolomte ho jako první.