PlayStation, Xbox nebo Nintendo? Jakou konzoli vybrat?

Vojtěch Mišura
15. 02. 2024 16:00
PlayStation, Xbox nebo Nintendo? Jakou konzoli vybrat?

Chystáte se pořídit novou konzoli, ale netušíte, jakou vybrat? Toužíte po brilantní grafice, dokonalém výkonu, exkluzivních hrách, které si jinde nezahrajete a nebo dáváte přednost třeba handheldovému hraní?
Pro snažší rozhodování jsme popsali tři nejprodávanější konzole současnosti a jejich hlavní plusy a minusy.

Obsah článku

PlayStation 5 výhody a nevýhody

Momentálně nejpopulárnější konzole současnosti má momentálně prodejnost téměř 50 milionů kusů. Pro srovnání s největší konkurencí Xbox Series X je to zhruba dvakrát větší číslo. A není se čemu divit. Na PS5 od začátku vydání vychází spousta exkluzivních pecek jako jsou série Final Fantasy, Resident Evil nebo God of War. Konzole nabízí také nejvyšší rozlišení, hry si užijete v luxusním 4K provedení. Velmi dobře také funguje online knihovna her, která se vám aktivuje při pořízení PlayStation Plus předplatného. Za měsíční poplatek dostanete knihovnu desítek skvělých her, a nebudete tak muset utrácet za jednotlivé tituly zvlášť. 

Hlavní nevýhodou je poměrně robustní tělo konzole a z toho plynoucí nepraktičnost. To ale řeší slim verze, která postupně nahrazuje původní model, přičemž výkon zůstává zcela totožný. Na obnovenou verzi se nicméně snesla kritika kvůli mechanice vystupující z prostoru.

Podívejte se na 10 nejlepších her, které dosud vyšly na Playstation 5.

Výhody

  • Nejširší nabídka her
  • Špičkový výkon a 4K grafika
  • Výjimečné exkluzivity Final Fantasy, Resident Evil, The Last of Us 2, God of War
  • Skvělý ovladač DualSense
  • Lepší nabídka her v rámci online předplatného PS Plus

Nevýhody

  • Masivní a nepraktický design původní konzole
  • Pro někoho možná příliš velký ovladač

Výhody a nevýhody konzole PlayStation 5

Xbox Series X výhody a nevýhody

Nejnovější generace konzole od Xboxu se může chlubit nejvyšším výkonem na trhu i atraktivním 4K rozlišením. Velkou výhodou je také vysoká zpětná kompatibilita, kdy si můžete zahrát téměř všechny hry, které kdy vyšly na předchozích generacích, tedy na Xbox One, Xbox 360 a Xbox. Většina her je multiplatformová, na Xboxu si tak často můžete užít i hry, které nebyly vytvořeny výhradně pro tuto konzoli. (Můžete mrknout na TOP 10 nejlepších her na Xbox One v historii).

S tím se pojí asi největší mínus Xbox Series X. Oproti PlayStationu i Nintendu nabízí poměrně malé množství vlastních exkluzivních značek, kvůli kterým byste si konzoli pořídili (tak jako např. Resident Evil u PS nebo Pokémoni u Nintenda).

Výhody

  • Nejvyšší výkon na trhu
  • Zpětná kompatibilita s modelem Xbox Series S
  • Široká nabídka her v rámci online předplatného Xbox Game Pass

Nevýhody 

  • Méně exkluzivit než na PlayStation a Nintendo
  • Velké a těžké tělo konzole

    Výhody a nevýhody konzole Xbox Series X

    Nintendo Switch výhody a nevýhody

    Nintendo Switch je bezesporu nejunikátnější konzolí v nabídce. Už jen pro svou možnost hrát v handheld módu, která otevírá zcela nové způsoby a možnosti hraní. Vynikající je, že ani v přenosné verzi hry neztrácí na kvalitě a graficky jsou prakticky totožné s pevnou televizní verzí. Nintendo se vždy prezentovalo jako technologický inovátor a nebálo se experimentů - Switch je zářným příkladem, jak skvěle může fungovat hybridní konzole. Atraktivitu konzole ještě zvyšují exkluzivní série Legend of Zelda, Metroid, Super Mario, Animall Crossing nebo legendární Pokémon. Ostatně mrkněte na TOP 10 nejlepších her na Nintendo Switch v historii.

    Největší a tradiční bolístkou Nintenda je bezesporu slabý výkon, který už v době vydání pokulhával za konkurencí. Sedm let po vydání jde prakticky o retro grafiku, která na televizní obrazovce vypadá mnohdy nedůstojně a zbytečně kazí zážitek ze hry. Na druhou stranu, na handheld mód, tato strategie stále stačí - můžete si zahrát dokonce i některé nové pecky jako je Hogwarts Legacy. 

    Příští rok bychom se nicméně měli dočkat Nintenda Switch 2, které by podle prvních informací mělo výkon konzole minimálně zdvojnásobit... Otázkou tedy je, jestli se nevyplatí počkat rovnou na nejnovější přírůstek do Nintendo rodiny.

    Výhody

    • Jedinečné tituly, které si nikde jinde nezahrajete
    • Super Mario, Legend of Zelda, Metroid, Animal Crossing
    • Jaké jediná konzole nabízí handheldové hraní na cesty
    • Nejlehčí a nejpřenosnější konzole
    • skvělá pro celou rodinu nebo párty hry
    • Nejlepší cena

    Nevýhody

    Výhody a nevýhody konzole Nintendo Switch

    Doporučené články

    Diskuze

    * Povinné položky

    Zatím je tu ticho. Prolomte ho jako první.